diumenge, 18 de març del 2018

INAUGURACIÓ PLAÇA MARIA MULLERAT

Comunicadores del Coll.  Dissabte 10 de març, es va inaugurar oficialment la Plaça Maria Mullerat, el primer espai amb nom de dona al Coll. Nosaltres hem posat el nostre granet de sorre en què això fos possible. Us apropem el text que va llegir la nostra companya Conxa Garcia, on s'explica la història i el treball fet per aconseguir-ho i tota la gent implicada.

L'acte va ser presentat per l'Àngels Tomàs, Consellera de la Dona de Gràcia; Conxa Garcia, de Comunicadores amb Gràcia i l'AVV Coll-Vallcarca; Carme Sala, Vicepresidenta d'ASPASIM i Eloi Badía, Regidor del Districte. La cloenda la va fer la Coral Mare de Déu del Coll.

Volem agrair especialment a l'Efrén Carbonell, director d'Aspasim, la seva col.laboració amb nosaltres des que ens vam posar en contacte amb ell i a tota la gent d'Aspasim per la seva tasca en favor de l'educació inclusiva.
Aquí teniu el text:



"En la primera de les tres caminades per la història de les dones del barri del Coll, que vam fer les Comunicarores del Coll conjuntament amb el Grup d’Història Coll-Vallcarca, dins de les activitats organitzades per la Comissió 8 de març  del Coll, vam trobar-nos amb una sorpresa: no hi havia cap carrer o espai amb nom de dona!!! AVUI, TOTES LES DONES DEL COLL HEM D’ESTAR SATISFETES PEL FET D’HAVER ACONSEGUIT QUE, FINALMENT, HI HAGI UN ESPAI AL NOSTRE BARRI QUE RECONEGUI LA TASCA D’ UNA DONA. En aquest cas honorem la Maria Mullerat, però cal que recordem que n’hi ha més que ho mereixen com la  Wanda Morbitzer, la Núria Folch o la Pepita Pardell.

A més del grup de Comunicadores també pertanyo a l’AVV. Coll-Vallcarca. Precisament en els locals de l’AVV vaig sentir per primera vegada el nom de la Maria Mullerat, quan el Salvador Barrau en va fer una primera semblança amb algunes dades que havia trobat i la va penjar a la xarxa.

Què en sabíem? Sabíem de la tasca pionera de la Maria, en l’àmbit de l’educació dels nens i nenes amb discapacitat psíquica, a través de la Institució Mullerat, després ASPASIM, a Can Mora, i que aquesta Institució es va integrar en el barri, tot col·laborant de manera desinteressada. Per exemple fent concerts al pati de Can Mora, amb les Caramelles infantils i també celebrant el bateig dels Caps Grossos, fets per l’alumnat del centre. També vam parlar amb el Grup d’història que tenien alguna dada i, en concret, el Riera l’havia tractat personalment. I amb veïnes, com la Teresa Gay, que la van conèixer de trobar-se a la Parròquia i la visitava, cap al final de la seva vida, a la residència on hi visqué uns anys.

El nostre grup va decidir anar més enllà en la recerca sobre la Maria i ens vam posar en contacte amb l’Efrén Carbonell, director d’ASPASIM, que va tenir l’amabilitat de quedar amb nosaltres davant de Can Mora, on ell va començar a treballar després d’acabar els seus estudis. Després la Maud Franzén i jo mateixa vam pujar un parell de vegades a Vallvidrera. Ara la Maud ha fet una biografia de la Maria Mullerat, que aviat podrem llegir en un llibre que està en procés d’edició, sobre dones gracienques.

També pertanyo al Consell de Dones de Gràcia i arrel de tot això vam proposar el nom de la Maria Mullerat per incloure’l en el llistat que el Consell de Dones facilita a la Comissió del Nomenclàtor gracienc, on hi assisteix una representant des que es va fer el primer PAD, Pla d’Acció de Districte, participatiu, i on un dels punts que va sortir aprovat va ser el de posar noms de dona als espais de nova creació al Districte (carrers, vials, places, jardins), per tal d’anar reduint el greuge comparatiu existent.
AIXÍ DONCS, FELICITEM-NOS PER AQUESTA PLAÇA, LA PRIMERA EN DUR NOM DE DONA AL COLL!!! CELEBREM-HO JUST AQUEST 2018 ON LES DONES HEM SORTIT COM MAI AL CARRER A REIVINDICAR RESPECTE I ELS NOSTRES DRETS!!!! "


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada