divendres, 17 de novembre del 2017

DIA ANUAL DE GRÀCIA CONTRA LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES

Conxa Garcia.   Amb la ràbia que aquesta violència contra les dones no s’aturi i que els mitjans de comunicació no se’n facin ressò de les accions i manifestacions de les organitzacions de dones reclamant finançament per al desenvolupament integral de les lleis existents, escric aquesta columna perquè participeu en la convocatòria del Consell de Dones de Gràcia, com cada any, a la Plaça de la Virreina, el proper divendres dia 18 a les set de la tarda, perquè el nostre veïnat mostri el seu rebuig a les agressions masclistes.
Com diu el Manifest d’aquest any “El veïnat de Gràcia ha de continuar donant passes fermes per trencar amb aquesta injustícia.  Hem d’aconseguir generar un clima de no tolerància, també front els micromasclismes, que no es pugui mirar cap a un altre costat. Cal un compromís col.lectiu. Totes les persones tenim dret a viure els nostres barris amb la mateixa llibertat”.
Les demandes són les mateixes: visibilitat, reconeixement, coeducació, serveis socials, educatius i sanitaris que tinguin en compte les necessitats de les dones, amb una atenció especial per a les grans. Faig també meva la demanda final del manifest “Mostrem que, a Gràcia, caminem cap a un futur de llibertat!”
Aquí teniu el text complet del Manifest del Consell de Dones de Gràcia per aquest Dia Anual de Gràcia contra la Violència vers les dones 2016:

"Com cada any el Consell de Dones del Districte de Gràcia ha convocat el veïnat en aquesta Plaça de la Virreina, per participar en l’acte reivindicatiu contra la violència vers les dones, per mostrar el nostre rebuig contra les violències masclistes i per a la seva desaparició del nostre barri, de la nostra societat, de la nostra vida.
Com ja sabeu,  recordem la Ma. Ángeles Chiván (assassinada al carrer Robí el 1999), fet que donà origen a aquestes concentracions de denúncia per part del moviment veïnal. També recordem la Maria del Carmen, l’Herminia, la Pilar, la veïna morta al Camp d’en Grassot i, mostrem el nostre suport a totes aquelles veïnes que han patit o pateixen violències de gènere.
A Catalunya aquest any hi ha hagut 3582 agressors detinguts segons dades del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. A Gràcia aquest any...... (Dades Mossos i PIAD)
Cal tenir en compte que una de cada 10 europees ha patit violència sexual. Des de l’any 1999, hi ha hagut més de 1.378 feminicidis  (assassinats pel fet de ser dones) per violència masclista a l’Estat Espanyol; el 2015,  112  i, enguany, fins a dia d'avui han estat assassinades 79 dones. A Catalunya s’han produït, durant el 2015,  679 denúncies d’agressions i 766 d’abusos sexuals. A Barcelona les agressions sexistes han augmentat: un 45% en els darrers deu anys. I això només és el que es veu, però hi ha molta violència amagada, no denunciada, al costat de casa nostra, als nostres barris, a la nostra ciutat. Perquè la violència masclista també ens assetja al carrer, a les festes populars, a la feina.  De fet, en el marc de la festa major de Gràcia, set agressions sexistes varen ser denunciades, encara que no consta denúncia oficial d’aquestes.
Per tant, hem de continuar denunciant , pública i també formalment, les violències masclistes, que representen una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de més de la meitat de la població, a la nostra societat.
Les dones i grups de dones, que composen el Consell de Dones del Districte de Gràcia,  lluitem quotidianament, dia a dia,  per eradicar la violència masclista. Teniu exemples en la seva tasca de visibilització dels treballs i les lluites de les dones a través de la història, de la tasca per incloure-les al nomenclàtor gracienc, de mostrar la creativitat de les dones artistes a través del projecte Minerva i de la campanya per una Gràcia lliure d’agressions sexistes durant la nostra Festa Major. Hem d’aconseguir que els nostres carrers siguin segurs per a totes les persones.
Cal que tota la societat en l'àmbit personal, col·lectiu i molt especialment les seves organitzacions i institucions de govern es comprometin en la prevenció i l'eradicació de les violències masclistes.  No més retallades en els recursos públics especialitzats contra les violències masclistes. Hem d'exigir voluntat política per acompanyar de prou dotació econòmica i recursos adients la llei catalana del 2008 i  exigir també que no es tombin lleis que ajudarien moltes dones en situació de violència, com la Llei Catalana d'Igualtat entre Homes i Dones. També per a la formació adequada de qui ha d’atendre aquests casos a tots nivells: assistència social, policia, personal del sistema judicial.
El veïnat de Gràcia ha de continuar donant passes fermes per trencar amb aquesta injustícia.  Hem d’aconseguir generar un clima de no tolerància, també front els micromasclismes, que no es pugui mirar cap a un altre costat. Cal un compromís col.lectiu. Totes les persones tenim dret a viure els nostres barris amb la mateixa llibertat.
Per tant demanem el vostre suport a les nostres demandes, que són les mateixes que en anys anteriors: necessitem visibilitat de la tasca i creativitat de les nostres dones, ara i a través de la història: tot donant noms de dona als nostres espais; necessitem fer coeducatives les nostres escoles, instituts i entitats de lleure; promoure que les dones tinguin un lloc a les Juntes de les entitats; donar suport i acompanyament a les dones que pateixen violències de gènere; pensar també en les dones a l’hora de dissenyar l’urbanisme; oferir l’atenció sanitària necessària, dissenyant activitats i acompanyant les dones grans, que viuen soles i tenen problemes de mobilitat.
Mostrem que, a Gràcia, caminem cap a un futur de llibertat! "


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada