dimecres, 28 de juny del 2017

L’Escola de Salut de Gent Gran dels barris del Coll, Vallcarca i els Penitents finalitza amb molt bona nota la seva primera edició


L’Escola de Salut de Gent Gran és una iniciativa que ha nascut amb la voluntat d’informar de temes de salut i cures a les persones majors de 65 anys dels barris del Coll, Vallcarca i Els Penitents. El seu objectiu ha estat convertir-se en un espai de trobada per compartir i fer barri a més d’informar a la gent gran sobre la seva salut, com cuidar-se millor i també com fer noves amistats. A l’Escola de Salut de Gent Gran n’han parlat de tècniques i conceptes tant interessants com l’envelliment actiu, el benestar emocional, la relaxació i el moviment.

La primera edició de l’Escola de Salut de Gent Gran va començar el 16 de març i va finalitzar el 22 de juny de 2017. Al llarg de 14 sessions gratuïtes –tots els dijous de 10,30 a 12 hores al CAP Vallcarca- els seus alumnes han après sobre autocura, afectivitat, seguretat a la llar, alimentació, exercici físic, sexualitat, afectivitat, medicaments i d’altres temes relacionats amb la salut. Aquest passat dijous, 22 de juny, es va celebrar l’última sessió. Així, de la mà de Serveis Socials es van repassar els diferents recursos que el territori ofereix a la gent gran com són els centres cívics, les biblioteques o les associacions de veïns, per esmentar-ne alguns. A aquesta última sessió hi va assistir la consellera de salut de Gràcia, Àngels Tomàs, qui va lliurar el diploma i la fotografia commemorativa de la primera promoció d’Escola de Gent Gran de Vallcarca, Els Penitents i El Coll. Els participants han valorat de manera molt positiva aquestes 14 sessions. L’Escola de Salut de Gent Gran els hi ha permès aprendre moltes coses, fer noves amistats i sentir-se més actius. Els resultats d’aquesta prova pilot a Vallcarca s’avaluaran properament. Les conclusions d’aquests resultats seran molt importants de cara a  futures edicions a Vallcarca i a Sant Gervasi.

L'Escola de Salut de la Gent Gran ha demostrat que la medicina comunitària pot tenir un impacte encara major en el benestar de la gent gran. En aquesta iniciativa de l’Escola de Salut han participat el CAP Vallcarca, el Centre de Serveis Socials La Salut – El Coll – Vallcarca i Els Penitents, ADES Associació per a la Divulgació i Educació de la Salut, la Farmàcia Vallcarca, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona, el Districte de Gràcia i la taula comunitària del Coll – Comissió de salut comunitària del Coll, Vallcarca i Els Penitents. La Comissió de Salut Comunitària és una de les cincs comissions que formen la Taula Comunitària del Coll. Aquesta taula  té com a objectiu el treball d’accions comunitàries des de diferents àmbits per generar projectes de cohesió i promoció social en el barri. Juntament amb la Comissió de Salut, estan en marxa les Comissions d’Educació, Cohesió social, Cultura i Urbanisme i comerç. Entre els propers projectes de la Comissió de Salut està l’edició de la Guia d’Activitats Saludables del Coll, Vallcarca i Els Penitents.

L’any 2016 l’Agència de Salut Pública de Barcelona va fer un diagnòstic de salut als barris de El Coll, Vallcarca i Els Penitents. Aquest diagnòstic de salut va desvetllar que els principals problemes de salut eren la solitud de les persones grans i la falta d’exercici físic. Des de la Taula Comunitària es va posar en marxa la primera Escola de Salut. Segons la doctora Rosario Jiménez, Responsable d'atenció comunitària, CAP Vallcarca - Sant Gervasi, en declaracions a la revista FerSalut: “El 80% dels factors que determinen la nostra salut estan fora de l'abast de la tasca dels professionals sanitaris i són de gran importància els condicionants socials del territori on vivim. El nostre benestar i la nostra salut depenen en gran mesura en l'autocura, en saber gestionar les emociones, sortir al carrer per gaudir del sol, xerrar amb els amics i saludar als veïns, fer activitat física sovint, que algú ens somrigui i aprendre quelcom de nou cada dia”.

Enllaços d'interès:

CAP de Vallcarca (Av.Vallcarca, 169, edifici Pedraforca)

Diagnòstic Vallcarca i Els Penitents i El Coll

Revista FerSalut

Revista  APVSG

Centre de Serveis Socials La Salut – El Coll – Vallcarca i Els Penitents

ADES Associació per a la Divulgació i Educació de la Salut

Farmàcia Vallcarca

Mossos d’Esquadra

Guàrdia Urbana de Barcelona

Districte de Gràcia

Taula comunitària del Coll

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada