diumenge, 4 de juny del 2017

INICI I PREGÓ FESTA MAJOR DEL COLL 2017

La nostra companya, Conxa Garcia, va ser la persona escollida per ser la pregonera de la Festa Major, cosa que ens va honorar a totes i a ella li va fer molta il.lusió.

L'acte d'inici de la Festa va constar de la lectura del pregó, d'un sopar que va preparar un grup de dones del Grup de la Gent Gran, que van fer una gran feina i ens van oferir una botifarrada boníssima, des d'aquí les volem felicitar!

Finalment va haver ballaruca, amb l'Orquestra Huracán. Les que vam tenir forces per arribar a les onze de la nit, quan van començar a tocar, ens ho vam passar d'allò més bé movent l'esquelet.

Per a totes aquelles persones que no van poder assistir-hi i poden estar-hi interessades, aquí a sota us posem el text del Pregó:



PREGÓ FESTA MAJOR DEL COLL 2017
Fa trenta cinc anys que visc a la frontera entre El Coll i Penitents. Llavors no hi havia metro, per desplaçar-se només teníem el 28 o el 27 a l’altre costat. La meva mare em va dir que m’anava a viure “donde dios perdió el gorro”. Per anar al súper havia de baixar, primer, i després, carregada amb les bosses, fer una bona pujadeta. Ja sabeu de què us parlo, oi?

En aquell moment era mare treballadora i estudiant per majors de 25 anys, tot alhora i, més tard, fent de professora de secundària, no tenia temps per treballar a nivell veïnal, com ho havia fet abans.
El meu primer contacte amb entitats del barri va ser interposat, a través del meu fill, al voltant de l’any 2000 em parlà de la Reina d’Àfrica, que era un lloc de trobada de gent jove del barri al carrer Bolívar,  veïns descontents amb com anava la desfeta de Vallcarca, i, on els que com el meu fill eren  músics hi van poder fer les seves primeres actuacions... Més tard vaig anar-hi personalment quan la Marta Saleta va presentar el seu documental sobre el que estava passant al barri i com ho vivia el seu veïnat. Des d’aquí, un homenatge per a la Reina d’Àfrica!

Així doncs, em vaig perdre les lluites veïnals encapçalades per l’Associació de Veïns i Veïnes del Coll-Vallcarca per aconseguir, amb èxit, semàfors, autobusos, aquest Parc on ens trobem avui i la seva piscina, que vaig gaudir de valent amb el meu fill; la urbanització de la Pl. Grau Miró i el carrer Francesc Tarafa, les escales mecàniques i finalment, més tard, el metro. Segur que em deixo coses... Des d’aquí un homenatge a totes les lluites veïnals passades, presents i futures!

No sóc periodista , però sí una Comunicadora. Des dels 18 anys vaig participar en la premsa de barris, que és la que ens obre una finestra comunicativa a les dones i al veïnat. A Gràcia a la Revista Vila de Gràcia, Carrer Gran, L’Independent, la Ràdio, Butlletins d’entitats, el bloc de Comunicadores amb Gràcia, el bloc de Dones del Coll i El Coll 2.0. També a graciamon TV, on quatre companyes d’El Coll formarem part del nucli que posà en marxa el Canal Dones tot aprenent a gravar i la Maria Rosa Ureña a editar. Des d’aquí un homenatge als mitjans de comunicació de proximitat!

Fa tretze anys vaig començar amb la Marta Saleta el programa Ones de Dones a Ràdio Gràcia. Allò era un bullidor de gent i d’entitats. Llavors vaig conèixer la Maria Rosa Ureña que portava la Vocalia de Dones de l’AVV. Una trobada fructífera que ens va fer treballar plegades i donà pas que Comunicadores amb Gràcia féssim un Taller a l’Associació; que el grupet format fes de Consell de Redacció de la Revista La Força de les Dones, que ja sortia amb anterioritat. I d’aquí a fer el pas de formar el grup Comunicadores del Coll i passar a mantenir el blog de Dones del Coll.  Des d’aquí un homenatge a totes les dones que han passat per Ones de Dones, per l’Associació i pel grup de Comunicadores!

Els estudis de Ràdio Gràcia són a l’edifici del Centre Cívic El Coll-La Bruguera. Un dia em vaig trobar un xicot entranyable, que es va dirigir a mi amb interès, per saber què feia i per oferir-me possibilitats de treballar conjuntament, totes sabeu de qui parlo. Així amb les companyes del Centre Cívic començà a caminar la Comissió del 8 de març, que aquest any va celebrar el seu onzè Cicle d’activitats feministes. Aquests darrers tres anys hem treballat en col.laboració amb la Comissió de Joves del Coll i amb el Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca i aquest any  s’afegí l’Esplai San Jordi.  Des d’aquí un homenatge a les dones que hi han participat durant aquests anys i per la Comissió de Joves, el Grup d’Estudis i l’Esplai, pel treball intergeneracional!

Fa dos anys des de Comunicadores vam apuntar-nos a participar en la Comissió d’Urbanisme i comerç de la Taula Comunitària del Coll. Allà hem conegut més de prop la gent de les AMPAS de les cinc escoles del barri, la Cooperativa de Consum Crític les Trementinaires i d’altres veïnes. Crec que estem treballant força bé tot intentant avançar cap a un model de barri més tranquil, més amable, més verd, més sostenible, amb un aire més net.  Des d’aquí un homenatge per a totes aquelles persones que s’estimen el seu barri i volen posar-hi el seu granet de sorra per tenir-ne cura!

Les entitats i els equipaments com el Centre Cívic o les escoles són el cor que fa bategar el barri, ja hi he parlat d’algunes, però cal recordar que tenim La Malèfica, els nostres diables i diablesses particulars, l’Esplai Jaume I, la Coral, els Casals infantil i de joves, la Gent Gran, l’Alberg que ens ofereix espais i activitats, Amalgama, el nostre Poliesportiu. Espero no deixar-me’n cap! Des d’aquí un homenatge a totes elles i encoratjar el veïnat a participar-hi, a estimar i conviure amb les persones que tenim al nostre entorn i treballar-hi plegats!

Hem de deixar clar que defensem la nostra identitat, que:

Som un barri petit i costerut, un barri de muntanya!
Som el barri de la Bruguera i els dibuixants!
Som un barri que defensa la memòria de les seves dones i homes!
Som un barri que vol posar la vida de les persones com a centre de la nostra organització social!
Som un barri que defensa el medi ambient!
Som un barri que defensa els drets de les dones i lliure d’agressions sexistes!

Vull felicitar totes les persones que han col.laborat que aquesta Festa sigui unitària, intergeneracional, cultural  i molt molt divertida, la millor del món mundial. I ara el que toca és gaudir-la a fons!

VISCA LA FESTA MAJOR DEL COLL!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada