Conxa Garcia. Dimecres 5 d’abril, es va fer una presentació de cara al barri, del Grup d’Estudis Coll - Vallcarca, dins de les trobades “Café de les entitats”, que s’ha endegat al Centre Cívic El Coll - La Bruguera.
En aquesta ocasió, els del Grup d’Estudis Coll – Vallcarca van explicar la seva tasca en defensa, promoció i divulgació del patrimoni històric, artístic i cultural dels barris del Coll i de Vallcarca, tasca que estan duent a terme des de fa molts anys, concretament des de l’any 1995 quan van posar en marxa la seva entitat.
El grup es troba un dia a la setmana en els locals del Centre Cívic, tot esperant que se’ls cedeixi un espai adequat en l’edifici de l’antic Consolat de Dinamarca, que s’està rehabilitant. Ells hi han estat des de l’inici en la lluita per a la recuperació per al barri d’aquest edifici i en les reunions per a parlar de la seva funció.
Actualment el president de l’entitat és en Josep Callejón i la vicepresidenta, la Carme Ferrer, l’única dona del grup. En les reunions hi participen habitualment una desena de persones, però n’hi ha d’altres que hi assisteixen esporàdicament i moltes veïnes i veïns que faciliten informacions diverses a persones del grup, en la seva tasca de recerca. És un grup obert a la participació del veïnat interessat en la història del seu barri i la seva conservació. Tenen una pàgina a Facebook.
De fet, diuen, serien com tres entitats en una: Museu del Còmic, Amics i ex-treballadors de L’Editorial Bruguera i Grup d’Estudis. Moltes de les persones que el conformen són ex-treballadors de La Bruguera. I, quin barri pot estar més lligat al còmic, que el que va tenir la seu d’aquesta Editorial i on van viure també dibuixants importants, com els germans Blasco, Antoni García Bartolomé, Pepita Pardell. També va ser seu de Balet i Blai, factoria de dibuixos animats.
El Grup d’Estudis ha publicat dos llibres de fotografies històriques: Col·lecció Imatges i records. Barcelona: El Coll - Vallcarca, Viena Edicions, 1998. S’hi va fer una segona edició el 2002, actualment està exhaurida.També van publicar el llibre Racons llocs i indrets del Coll - Vallcarca, amb dibuixos del Josep Callejón, editada pel Grup, del qual s’ha fet una segona edició actualitzada i ampliada.
En aquests moments, tenen molt avançat un nou llibre, molt ambiciós: Gent del nostre barri, vista per la gent del nostre barri, pel qual van presentar un projecte per l’edició d’un primer volum al procés pilot dels pressupostos participatius que va posar en marxa l’Ajuntament a Gràcia i “malgrat de ser el projecte més materialitzable tant física com intel·lectualment durant les quatre primeres sessions no ha trobat el recolzament esperat per a la seva edició ja que el sistema de votació ha estat injust en la organització i deficient en el mecanisme”. Estan molt dolguts, però miraran de tirar-ho endavant, ja que qualsevol obra ja sigui literària, artística o técnica si no es dóna a conèixer es com si no s’hagués fet, i sis anys recollint històries, fotografies, documents, investigacions..., no es poden llençar a la paperera.
Tenen un arxiu amb documents i fotografies molt interessants guardat en el Centre Cívic, i a cases particulars, seria interessant que els cedissin l’espai que tenen demanat en la Casa Junyent – Canals (antic Consolat) els permetés de tenir-ho junt, classificat i digitalitzat en condicions.
Des que el Xavi Franch, director del Centre Cívic El Col l- La Bruguera, va endegar la idea de recuperar la memòria històrica de l’editorial, estan treballant al seu costat, aconseguint fer d’una idea o projecte una realitat. amb homenatges, exposicions, trobades d’ ex-treballadors, reportatges filmats...
Participen en la Comissió del Nomenclàtor del districte de Gràcia i han estat darrera que és posés el nom, la placa i es fes una bona inauguració del Mirador de Joan Sales. Han estat peces clau en la recuperació de la Finca Sansalvador i de la Font Rúbia, del Consolat i Can Carol.
Han estat també fent el seguiment de les obres de la Casa dels Arabescs, prop del metro de Vallcarca, un treball per no perdre la identitat del barri. Han parlat amb els tècnics després que es denunciés la manca de sensibilitat en les obres de recuperació i han suggerit de posar una font i alguns tarongers, tot lligant-lo amb el tema àrab.
També han organitzat passejades pel barri, juntament amb d’altres entitats, ja sia per la Festa Major o d’altres esdeveniments col·lectius. Per exemple, ja fa tres anys que participen amb el grup de Comunicadores del Coll en l’elaboració de la Passejada Històrica de dones del Coll, per al 8 de març. Treballen amb les entitats del barri perquè el barri no perdi la seva memòria històrica. Ara tenen prevista una passejada per Sant Genís dels Agudells conjuntament amb la Biblioteca M. Antonieta Cot, el proper dia 6 de maig.
Han seguit de prop la història de la Wanda Morbitzer i els nens polonesos que van estar acollits per ella a la Casa Marsans, actual Alberg Verge de Montserrat. Han tingut contacte amb la seva filla i amb alguns dels nens polonesos del moment. Lligat amb aquest tema mantenen el contacte amb el Consolat de Polònia.
Estan treballant en l’elaboració d’un joc, tipus Memory, per arribar a la mainada i fer que coneguin el seu barri. Seria un treball intergeneracional, d’intercanvi de sabers.
A més segueixen treballant en la idea de recuperar l’espai on era el millor pessebre de Catalunya, com a reconeixement d’un gran artista: l’Agustí Pinyol, i el seu lligam amb en Salvador Dalí.
Hola, si us plau, podrieu facilitar-me un email o telèfon de contacte del Grup Estudis Coll-Vallcarca? Gràcies
ResponEliminaBon dia. Soc Jordi Pujals Pinyol, net d'Agustí Pinyol. M'agradaria posarme en contacte amb Josep Mª Riera (amb el que anava al cole Liceo Verdaguer, també amb el seu germà Tiziano), per parlar de temes del meu avi Agustí Pinyol. El meu email es jordi.pujals@enginyers.net i el meu mòbil es 676737040. Moltes gracies.
ResponEliminaHola yo baix conèixer al Agustí Pinyol ting mols treballs fets per ell és va pasar anys treballant per nosaltres tenim un restaurant a la.montaña de Badalona on y havia una cantera de pedra del mateix amo de Vallcarca la família vila
Elimina