dijous, 26 de març del 2015

NOMENCLATOR DEL COLL I PASSEJADA DE DONES


Maud Franzén i Conxa Garcia.  Entre els actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones al Coll, es va dur a terme una Passejadade Dones pel barri, guiada amablement per Josep Callejón del Grup d’Estudis Coll-Vallcarca.

La conclusió que vam treure és que al nostre barri no hi ha cap carrer amb nom de dona. Trist, molt trist!  Tot i havent, com molt bé va dir en Josep dones mereixedores de ser honorades amb aquesta distinció.

Només vam poder parlar, davant de Can Mora, de la Maria Mullerat, pedagoga i pionera en l’atenció a nens i nenes amb discapacitats psíquiques i al Mirador Joan Sales, vam parlar de la seva esposa la  Núria Folch i Pi, tot i que el seu nom no estarà en la placa que s’hi posarà, on només constarà el nom d’ell.


Núria Folch i Pi (1916 – 2010), escriptora i editora.  Va ser la primera dona que s’incorporà al Bloc Obrer i Camperol. Va conèixer Joan Sales, el seu marit, quan tots dos militaven al Partit Comunista, que no van trigar a deixar. Va estudiar filosofia i lletres i, quan va tornar de l’exili (1939-1948), va fer de professora en un Institut de Badalona. Va fundar amb Joan Sales, Club Editor que tenia la col·lecció estel·lar Club dels novel·listes, en què va publicar l’obra de Sebastià Juan Arbó, Mercè Rodoreda, Llorenç Villalonga... Mort en Joan Sales, va ser la responsable del Club Editor, fins  que passà el relleu a la seva neta, Maria Bohigas. Núria Folch va ser la curadora de la novel·la pòstuma de Mercè Rodoreda “La mort i la primavera”. L’any 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi.

En Josep Callejón ens va fer a mans un escrit on reivindicava les dones que van quedar vídues o soles per l’empresonament de les seus marits “durant la guerra civil i durant la repressió feixista dels anys de la postguerra, que per ser del bàndol republicà mai van tenir cap paga ni ajuda, en aquells temps de misèria, fam, toros i futbol”. Moltes van haver de tirar endavant amb la seva mainada i  tenir-ne cura i passar-les magres amb ajuda de familiars i treballant en allò que podien. Unes dones que mereixerien ser honorades amb un reconeixement.

Esperem que aquest greuge de no tenir noms de dones als carrers del Coll, a través del Grup d’Història del Coll, que participa a la Comissió del Nomenclàtor gracienc, es vagi corregint.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada