dimarts, 27 de gener del 2015

JARDINS MARIA MULLERAT


Comunicadores del Coll.  La Comissió del Nomenclàtor de Gràcia ha decidit proposar el nom de la Maria Mullerat i Bassedas per a l’espai que queda per sobre de la confluència dels carrers Aldea, Tirso i Pere Llobet, que té una dimensió de 1.600 metres quadrats, i que aviat podrà servir per a l’esbarjo del veïnat.

La idea va sorgir de la Vocalia de Dones de l’AVV. Coll-Vallcarca, després la vam assumir des del grup de Comunicadores del Coll, que ens trobem a la seu d’aquesta entitat i que el vam proposar per a l’actual mirador Joan Sales. Més tard el Consell de Dones de Gràcia l’inclogué en les seves propostes a la Comissió del Nomenclàtor gracienc i,  també, formava part d’un esborrany de llistat  de noms del Grup d’Història del Coll, que contenia persones susceptibles de ser honorades amb noms d’espais públics al nostre barri.

Com molt bé va recordar el Francesc Romà, tècnic del Coll, en declaracions a L’Independent, en el moment que es plantejà la qüestió del nom per aquest nou espai, hi havia un llistat i del nom de Maria Mullerat ja se n'havia parlat per a d’altres indrets. A més, existeix un compromís per posar noms de dones als nous espais del Districte de Gràcia, per contrarestar el greuge comparatiu existent.

Al barri es conserva la memòria de la Maria Mullerat i Bassedas, d’aquesta dona, docent i mestra especialitzada en l’ensenyament de nens deficients que va fer de Can Mora una Institució respectada per la seva tasca de donar suport a nens amb deficiències psíquiques de tot tipus, que encara té continuïtat avui dia, amb el nom d’ASPASIM (les lletres “IM” del final del nom volen dir Institució Mullerat), i va celebrar el seu 75è. aniversari.


L’arranjament d’aquest nou espai és un dels últims projectes de la llei de barris del Coll, que data de 2007,  ja estan en la fase final. Restava la reconversió en espai enjardinat de passeig del solar, en una finca que era privada,  qualificada de zona verda i adquirida per l’Ajuntament que darrerament alguns anomenaven de la Papallona, nom sense cap mena d’història.

Aquest solar es va adquirir per poder fer l’ampliació de la cruïlla, fent una magnifica obra  ben resolta, per tal que l’autobús 87 podés fer el gir sense posar en perill els viatgers i el vehicle. Aquest projecte ha hagut de salvar el desnivell d’onze metres amb dues rampes i escales i enjardinar l’entorn amb 17 arbres i nou enllumenat.

Ara es planteja posar-hi nom nou a la Plaça Gibraltar, aniria bé posar-li un nom de dona lligada amb la cultura, per la seva ubicació al costat d’un centre escolar. De la proposta del Grup d’Història del Coll, tenim dos noms: Rosa García Faria, violinista reconeguda, que visqué al carrer Mare de Déu del Coll; i Germanes Balcells i Llastarry, músiques i pedagogues. Una arpista i l’altra pianista de fama i que van créixer al voltant de l’Orfeó Gracienc, on se’ls han fet actes d’homenatge.

1 comentari:

  1. Voldria fer un aclariment i és que en el Nomenclator no s'ha plantejat el canvi de nom de la Plaça Giblraltar, únicament, un dels convidats, va plantejar retirar la placa per estar dintre d'un recinte privat. Si que, per part del Grup d'Estudis, hi ha el planteixament i s'ha fet saber de posar el nom del pessebrista Pinyol i fer un nou pessebre en l' espai plaça d'entrada al parc de la Creueta, per sobre del carrer Castellterçol, a tocar al Poliesportiu.

    ResponElimina