dilluns, 21 de novembre del 2011

Nom per a un mirador d'El Coll



La Comissió del Nomenclàtor havia acordat posar-li el nom de l’escriptor Joan Sales al Mirador que hi ha al Camí de Can Mora. Es va encarregar de presentar-ho, al darrer Consell de Barri, el senyor Riera del Grup d’Història del Coll...  Però no van tenir en compte que ja tenia un altre carrer amb el seu nom a l’altre costat de la muntanya.

Quan vam rebre la convocatòria del Consell, el grup de Dones del Coll ens vam fixar en l’adjudicació d’aquest nom al mirador. Vam mirar la guia de Barcelona i vam veure que ja hi havia un carrer que honorava aquest gran escriptor català, a Montbau.


En Joan Sales és un escriptor a qui, personalment, admiro i que va viure uns anys al nostre barri. Per tant, pensem que si ja en té un, d’espai a la ciutat, per honorar-lo específicament des d’El Coll,  estaria bé posar una placa explicativa a la casa on va viure i que tothom coneix i, tot aprofitant l’avinentesa, donar a conèixer la seva trajectòria literària i cultural a les veïnes i veïns d’El Coll.


Existeix un acord del PAD des del 2003, que diu que es donaran noms de dones als carrers i places nous. Així s’ha fet durant tots aquest anys per pal.liar el greuge existent i la manca de reconeixement de dones per la seva vàlua personal, que mostrà clarament, amb dades,  la Diagnosi de les necessitats i condicions de vida de les dones de Gràcia, estudi presentat el 2009, del qual us recomanem la lectura.

Sabem que, en aquest cas, l’espai no és nou, però mai se li ha donat un nom. Popularment se l’ha anomenat de diverses maneres. I com que el nom proposat ja constava en el nomenclàtor barceloní, totes vam recordar el nom de la Maria Mullerat, que ja havia estat objecte d’homenatge per part de la revista La Força de les Dones,  de la Vocalia de Dones de l’AVV Coll-Vallcarca, que ara confegim un grup de Dones Comunicadores, format amb membres d’aquesta Vocalia.
Sempre n’havia sentit parlar d’aquesta dona, docent i mestra especialitzada en l’ensenyament de nens deficients que va fer de Can Mora una Institució respectada al barri per la seva tasca de donar suport a nens amb deficiències psíquiques de tot tipus. Fins i tot l’altra dia, al Consell de Barri, les senyores que hi havia al meu costat la recordaven amb afecte i creien que estaría molt bé reconèixer la tasca d’aquesta dona compromesa socialment amb els més desfavorits i que, a més,  va voler vincular-se al barri, on deixà un gran record.
És cert que aquests anys s’ha donat diversos noms de dones a jardins, vials… Tot i així la distància és tanta, que no serà fàcil arribar a una xifra acceptable. En fi, des del grup de Dones de Coll, volem fer aquesta proposta perquè sigui estudiada seriosament. Nosaltres també iniciem una recopilació de dades que posarem a l’abast de tothom.

Conxa Garcia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada