divendres, 22 d’abril del 2016

CAMINADA SALUDABLE “LES DONES DEL BARRI”



Comunicadores del Coll.  Amb una mica de retard us expliquem com va anar aquesta activitat: el passat 13 de març vam participar en la realització d’aquesta caminada, que s’inseria dins de les activitats al voltant del Dia Internacional de les Dones al nostre barri.  Hem de dir que va ser un èxit d’assistència.

La va dissenyar la Carme Ferrer del Grup d’Estudis del Coll i la va dur a terme en Josep Callejón d’aquest grup, amb la col.laboració de  la nostra companya Conxa Garcia. Es va aconseguir superar el trauma de l’edició anterior, en veure que no hi havia al Coll cap carrer amb nom de dona, tot ampliant la caminada a Vallcarca i afegint-hi dones que encara viuen i curiositats com el fet que la Ingrid Bergman hagués passat una temporada a prop nostre, a la casa propietat dels Rosellini a l’inici del pont de Vallcarca.

L’itinerari començà a la Pl. Salvador Allende, davant l’església de Ntra. Sra. del Coll. Allà vam parlar de la Prudència Canyelles assassinada per haver amagat capellans i de les dones que, durant i després de la guerra civil van quedar vídues o soles per l’empresonament dels seus marits, germans o pares per haver estat del bàndol republicà i que van haver de tirar endavant amb la seva mainada com van poder.

En aquest punt també vam recordar la Núria Folch, escriptora i editora, va ser la curadora de la novel.la pòstuma de la Mercè Rodoreda, La mort i la primavera. Va fundar el Club Editor amb el seu marit Joan Sales, a qui ara se li dedicarà el mirador del Güell. Suposem que el nom d’ella no hi serà a la placa, és clar.

Després vam parar a l’Alberg Mare de Déu de Montserrat, la Casa Marsans, on vam parlar llargament de la Wanda Morbitzer, una gran dona, activista de la resistència antinazi i que va tenir cura, en aquest espai de cent cinquanta nens polonesos que havien estat rescatats pels aliats duran la Segona Guerra Mundial.

Davant gairebé de l’Alberg hi ha l’edifici que havia estat seu dels Estudis Balet i Blay . Allà vam parlar de la Pepita Pardell, a qui se li va atorgar enguany el Premi a la Trajectòria Professional a la Mostra Internacional de Cinema d’Animació, celebrada al febrer a Lleida. Pardell va ser pionera en aquest  tipus de cinema i va debutar els anys 40 amb Garbancito de la Mancha, realitzats en aquests Estudis situats al nostre barri.

La següent parada va ser al pont de Vallcarca i als Jardins Maria Baldo, amb les seves mimoses. Baldó va ser la primera directora de l’Escola Farigola i va tenir una trajectòria intensa als àmbits polític, social, cultura i educatiu catalans.

Ens acompanyava la pintora Carme Rabell i va tenir l’amabilitat de deixar-nos visitar el seu estudi, situat al carrer Sant Eudald. Tothom va poder gaudir de les seves obres de diferents èpoques. Hi ha obres seves a col.leccios particulars d’Estats Units, Canadà, Japó i, pràcticament a tota Europa. També a la col.lecció particular de la baronessa Thyssen.

Vam parar al carrer Mora d’Ebre que havia estat un carrer amb moltes botigues, per recordar dones comerciants com la Nati, la Paulina, l’Alícia, la Isabel, la Miguela, la Milagros, la Rosita... També vam tenir un record per a les dones treballadores dins l’àmbit familiar, que ensobraven cromos, feien confecció de peces diverses de vestir, muntatge de components elèctrics..., com la Catalina, la Ma. Lluïsa, la Natàlia, Emília, la Lola...

Tot seguint aquest carrer recordàrem la Maria Tarrell, professora del Col.legi Balmes; la Maria Lluïsa Consegal, atleta; i l’Anna Palau, farmacèutica.

Finalment vam arribar davant de la Pl. Laguna de Lanao on estan situat l’espai-mirador ajardinat que es dedicarà a la Maria Mullerat, fundadora de la Institució que duia el seu nom, amb seu a Can Mora  i que atenia nens amb disminucions psíquiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada