divendres, 1 de juny del 2012

Nota de premsa de la Candidatura d’Unitat Popular de Gràcia sobre el tancament del Parc Güell

La CUP s’oposa al tancament parcial del Parc Güell.

Davant la voluntat de l’actual equip de govern del Districte de Gràcia, recollida al Pla d’Actuació de Districte i manifestada al Consell de Barri de la Salut de l’11 d’Abril de 2012, de tancar la zona monumental del Parc Güell a l’accés lliure, gratuït i anònim, la CUP de Gràcia vol mostrar la seva preocupació i el seu rebuig al Pla Funcional del Parc Güell pels següents motius:

CUP Gràcia
a) El tancament de la part monumental del Parc Güell no reduirà l’afluència turística com pretén CiU sinó, ans al contrari, pot actuar com a reclam turístic o, si més no, mantenir els mateixos nivells de visitants. El Parc Güell s’ha convertit en una icona turística massa important com per persuadir a les persones visitants mitjançant un cost. L’exemple de la Sagrada Família és clar.
b) El tancament de la part monumental del Parc Güell crearà més cues i una saturació de visitants a les zones al voltant de la part monumental, traslladant la massificació cap a altres zones del parc i cap als carrers adjacents al parc, amb les conseqüents molèsties que pot ocasionar a veïnat i transeünts.

c) Limitar el nombre de visitants dins de la zona monumental, a més, impedirà a la ciutadania de Barcelona (escoles, esportistes, transeünts...) a accedir lliurement a certes àrees del parc, encara que el consistori ho negui.

d) Posa en perill de la ja fràgil relació i interacció entre barris adjacents, tot i que l’ajuntament afirma que el tancament parcial no elimina els camins de pas. Creiem que la connexió entre barris no és realitza només mitjançant “vials” sinó que les barreres simbòliques són també importants.

e) El Parc Güell és un espai públic i com a tal cal garantir-ne l’accés i l’ús sense discriminar per cap raó, ni de proscedència, ni de residència ni de capacitat econòmica, fet que, a més, està en contra de la legislació vigent.

f) Cal protegir l’accés lliure, gratuït i anònim de les persones que utilitzen l’espai públic com a dret àmpliament reconegut.

g) El pla de CiU demostra quina opinió té el govern de la ciutat respecte a la llibertat de la ciutadania a utilitzar lliurement els parcs, places i carrers, i fa del “símptoma” una “malaltia” ja que el verdader problema és el model turístic de la “marca Barcelona”.

h) Des de ja fa anys existeix una forta resistència popular contra el tancament del Parc Güell que la regidora Maite Fandos ha obviat. Més de 17.000 firmes reclamen un Parc Güell lliure i gratuït i nombroses entitats veïnals s’hi han oposat.
i) L’equip de govern no sembla que tingui intenció, tal com li vam demanar arran de la crispació i la controvèrsia generada, de convocar una consulta veïnal sobre aquest tema; no obstant pretenen penjar-se la medalla de la participació ciutadana al Districte.

j) Existeixen alternatives viables al tancament del parc si, relament, el motiu és la massificació turística i la sostenibilitat dels usos del parc. Aquestes alternatives han sorgit des de diferents sectors socials de Gràcia i l’Ajuntament no sembla que les vulgui tenir en compte.

k) La participació veïnal engegada per l’equip de govern per tal de redactar el Pla Funcional consisteix en una taula de treball limitada a molt poques persones, prèviament seleccionades i convocada de manera no pública. Per tant, una participació veïnal clarament insuficient.

l) Aposta per a la mercantilització i privatització d’un espai públic, en aquest cas la zona monumental del parc, sota el pretext de la gestió dels usuaris.
Per tots aquests motius la CUP Gràcia exigeix la paralització i la no aplicació del Pla Funcional del Parc Güell, ja que representa un atac al parc, a la democràcia participativa, a l’espai públic i a la ciutadania de Barcelona. Alhora vol fer veure la hipocresia de CiU davant dels diferents plans que s’han redactat per al Parc Güell mostrant que les seves conviccions eren purament electoralistes quan demanaven que el parc no es tanqués, i demanem als altres partits del districte que es posicionin públicament sobre aquest tema.

Si el Parc Güell necessita una intervenció aquesta ha d’anar encaminada cap a la recuperació dels usos veïnals del parc, cap a la transparència econòmica, i cap a la gestió pública i centralitzada, juntament amb un replantejament del turisme a nivell de Barcelona.
Per aquest motiu, la CUP vol fer partícip al conjunt de la ciutadania de Gràcia d’aquesta agressió al parc i anima al veïnat a mobilitzar-se i mostrar el seu rebuig cap a aquest projecte.

Que no ens tanquin el Parc Güell!

Candidatura d’Unitat Popular de Barcelona. Nucli de Gràcia.

26 de Maig de 2012



2 comentaris:

  1. Estoy totalmente de acuerdo con el escrito y lo digo en nombre de la Coordinadora de Entidades del Park, Güell , que incluye a unas 50 entidades y recogidas apróximadamenbte 20.000 firmas a tener en cuenta, que en su día se escribió un documento donde nos oponíamos incluida la Favb, Federación de Asociación de Vecinos de Barcelona al cierre y cobro en cualquier manera de el Park Güell.
    Rodrigo Arroyo
    Coordinadora de Entidades del Park Güell

    ResponElimina
  2. Crec que el tipus de tancament proposat per l’Ajuntament sí regularà la afluència turística.
    Si tots els vehicles va per la carretera del Carmel, el barri de la Salut no tindrà el problema que ara te i no molestarà els veïns.
    Es garanteix l’accés lliure a la zona monumental als ciutadans de Barcelona que son els que hi tenen dret.
    No hi ha perill per la relació entre barris ja que el fort de visitants hi accediran per la carretera del Carmel, que es zona despoblada.
    El parc es un espai protegit per la UNESCO, cosa que justifica un control en el lliure accés.
    La “marca Barcelona” no es problema, tan sols cal regular-la.
    Tothom podia accedir, opinar i ser escoltat en la reunió que es va fer a l’Ajuntament de Gracia.
    Ningú ha concretat alternatives viables a les propostes del Ajuntament.
    No hi ha raó per paralitzar el pla funcional del Parc Guell.
    CIU no es hipòcrita, perquè no es contradiu respecte allò que havia dit.
    No es limiten els usos veïnals, ni manca transparència econòmica, i la gestió pública fa allò que cal fer.

    ResponElimina